Blogi

Ostaisikohan kukaan tuotettani Venäjällä?

Verkkokaupan kansainvälistäminen on monen kauppiaan mielessä. Venäjä siintelee itärajan takana, voisikohan sinne myydä? Vaikka Venäjän verkkokauppa kasvaa kaksinumeroisin luvuin, oman tuotteen tai tuotevalikoiman mahdollisuudet kannattaa kartoittaa ennen isompia investointeja Venäjän markkinaan. Mutta mistä sitten tiedän ostettaisiinko tuotettani?

Klassisen markkinatutkimuksen tekeminen kaikkine vaiheineen palkitsee tarkoilla tuloksilla, mutta saattaa monelle yritykselle olla raskas ja kalliskin. Useimmat verkkokauppiaat eivät vain valitettavasti ehdi arjen pyöritykseltään perehtymään ja viemään suhteellisen mittavaa prosessia läpi!

Nopea kysely suoraan paikallisilta kuluttajilta saattaisi monelle kauppiaalle olla riittävän hyvä ratkaisu markkinapotentiaalin kartoittamiseksi. Ulkopuolisen avun turvin venäjän kieli ja kohderyhmän tavoittaminen eivät ole ylipääsemättömiä haasteita.

Miten kiireinen verkkokauppias sitten asian saattaisi hoitaa?

Markkinatutkimuksen prosessin mukaisesti kiireinen kuntoiluvälineitä myyvä verkkokauppias saattaisi tehdä seuraavasti:

1. Ongelman tai tavoitteen määrittely:
”Haluan tietää olisiko Pietarissa ostajia kuntoiluvälineelleni, jonka keskeinen kohderyhmä on 35-55 -vuotiaat naiset ja onko pyytämäni hinta sellainen että kauppa kävisi?”

2. Tutkimuskonseptin luominen:
Teen verkkopohjaisen kyselyn, maksimissaan 7 kysymystä (jotta vastaaminen on nopeaa ja vastauksia saadaan). Kyselen Pietarin alueelta 100 kohderyhmääni kuuluvalta henkilöltä (35-55 -vuotiaat naiset). Otoksen perusteella saan jo selkeän kuvan siitä, olisiko kysyntää ja mahtaisiko hinta olla siellä päinkään!

3. Tiedonkeruu:
Teen kyselyn, julkaisen sen pietarilaiselle kohderyhmälle käyttäen paikallista kyselypaneelia ja saan vastaukset muutamassa päivässä.

4. Analysointi:
Lyhyt kysely on nopea ja helppo analysoida. Hinta näyttäisi olevan hieman liian korkea, mutta tuotteelle olisi kysyntää.

5. Käytäntöön soveltaminen:
Päätän tehdä nopean koemarkkinoinnin Pietariin. Verkkokauppaan täytyy tehdä tarvittavat sisältöpäivitykset, mutta ne yleensä onnisuu verkkokaupan perustoiminnallisuuksilla. Samoin logistiikka ja maksaminen hoituu kumppaneiden avulla. Menoksi vain!

Onnistunko? Sitä en tiedä. Aina kannattaa kuitenkin yrittää, oppia ja kehittää edelleen. Uudella markkinalla saa harvoin pikavoittoja.

Markkinatutkimuksen voi tehdä useilla eri tavoilla. Alalla toimii paljon asiantuntevia yrityksiä, joista saa apua tiedon keräämiseen ja analysointiin. Nopean markkinatutkimuksen verkkokauppias pystyy kenties tekemään myös itse, kunhan vain kielimuuri ja jakeluun liittyvät ongelmat ylitetään. Aina kannattaa yrittää!

Ilkka Kaikuvuo, COO & Partner
040 524 8960


Artikkeli on julkaistu alunperin 24.2.2015 verkkokauppaavenajalle.fi-sivustolla

comments powered by Disqus